Status: Lopend

Green Carbon Factory x Lilian van Daal

Opnieuw leidt de structurele samenwerking van Arnhemse creatieven en de Arnhemse energiesector Creative x Energy tot een innovatief cross-sectoraal project: GreenCarbonFactory x Lilian van Daal. Sinds half september werken ontwerper Lilian van Daal en het duurzame Arnhemse technologiebedrijf nauw samen aan een inspirerende en aantrekkelijke uitstraling voor de installaties van deze vooruitstrevende Arnhemse startup.

Partners:

Green Carbon Factory logo
Logo Studio Lilian van Daal
Afbeelding van het programma

Eén van de twee hoofdrolspelers: GreenCarbonFactory, een duurzaam Arnhems technologiebedrijf dat de energietransitie dicht bij huis brengt. Oprichters Jerom van Roosmalen en Harold Joanknecht doen dit met kleinschalige, groene energiesystemen en de productie van hoge kwaliteit biochar.

Jerom van Roosmalen: “We vangen koolstof af door schone, op de witte lijst geplaatste houtachtige rest- of afvalstromen om te zetten in groene energie en biochar door middel van thermische conversie. Biochar is een koolstofrijk materiaal (een beetje zoals Norit, tegen diarree), die ontstaat als je bijvoorbeeld plantenresten heel heet maakt, maar zonder zuurstof erbij (pyrolyse). Door die hitte breekt het materiaal uit elkaar en blijft er vooral koolstof over.”

“Onze missie is om de energietransitie dicht bij de gebruiker te brengen. Neem IPKW, industriepark en proefveld voor duurzaamheid. Hier is een tekort aan stroom, wat de vestiging van nieuwe bedrijven in de weg zit. Met de GreenCarbonFactory kunnen we een kleine installatie achter de meter zetten, een grotere bandbreedte creëren, waardoor meer elektriciteit beschikbaar is. Zo leveren we een oplossing voor het probleem van netcongestie: file op het stroomnetwerk, waar ook de particuliere gebruiker last van gaat krijgen.”

Gefixeerde koolstof

Grote uitdaging voor GreenCarbonFactory is draagvlak in de samenleving. Jerom van Roosmalen: “De technische details van ons procedé zijn niet altijd eenvoudig uit te leggen. Door middel van thermolyse kraken wij de houtachtige structuren open, waarbij de koolstof gefixeerd blijft. De houtstoffen, suikers en dergelijke worden omgezet in hoogwaardige groene energie, zoals elektriciteit, stoom en warm water. De koolstof kan worden ingezet voor allerlei hoogwaardige toepassingen. Daarmee is de CO2-footprint zeer gunstig.

De komende maanden willen wij, samen met Lilian van Daal, werken aan de look-and-feel van onze boodschap. Het gaat om die eerste indruk, dat die positief is. Onze samenwerking is geslaagd als er straks een installatie staat die de mensen aanspreekt.”

Schoonheid en efficiëntie van de natuur

En daar verschijnt de tweede hoofdrolspeler ten tonele: productontwerper Lilian van Daal. Zij slaat met haar werk een brug tussen de natuurlijke en de kunstmatige (ontworpen) wereld. Ze experimenteert met innovatieve technologieën en materialen om de natuur minutieus na te bootsen.

Of, zoals ze zelf zegt: “Ik ben gespecialiseerd in het benutten van de schoonheid en efficiëntie van de natuur om innovatieve producten en harmonieuze interieurs te creëren. Biomimicry heet dat: oplossingen halen uit de natuur om producten of processen te verduurzamen. In de natuur ligt al voor miljarden jaren aan kennis. Ik laat me inspireren door de vanzelfsprekende oplossingen die de natuur biedt voor ontwerpvraagstukken. Die oplossingen zijn niet alleen duurzaam, maar ook elegant functioneel.”

Functioneel en esthetisch

Na gedegen bureau- en veldonderzoek onderzoekt Lilian hoe ze die kennis kan vertalen in een duurzaam product. Of, in het geval van GreenCarbonFactory, op architectuurniveau.

Lilian van Daal: “Hoe kunnen we structuren uit de natuur op een functionele, maar ook esthetische manier gebruiken? Dat is een spannende zoektocht, want ik heb ook te maken met regels en eisen. Maar als we altijd in onze comfortzone blijven, dan groeien we ook niet.
Uiteindelijk hopen we samen te komen tot een nieuwe vormgeving voor de GreenCarbonFactory die goed past in de omgeving.”

Creativiteit

Over de match door de Gemeente Arnhem en Creatief Arnhem zegt ze: “Ik ben heel blij dat deze is ontstaan. Het is voor de creatieve sector vaak lastig om bedrijven in de energiesector, zoals GreenCarbonFactory of Alliander, ervan te overtuigen hoe belangrijk creativiteit is bij het vinden van innovatieve oplossingen. Door het netwerk van Creatief Arnhem en de gemeente lukt dat nu wél.”

1 + 1 = 3

Hetstadsprogramma ‘Versnelling Energietransitie en Circulariteit’ van de Gemeente Arnhem zag meteen de meerwaarde van deze cross-sectorale samenwerking. Richard Kaper, programmamanager energietransitie en circulariteit bij Gemeente Arnhem: “We kennen in Arnhem twee heel belangrijke industrieën: de creatieve en de energie-industrie. Wij zijn er heel blij mee dat Creative x Energy die twee sectoren met elkaar verbindt.

Wat betreft het project ‘GreenCarbonFactory x Lilian van Daal’ is het bijzonder dat twee grote uitersten elkaar kunnen versterken. GreenCarbonFactory als prachtige energie-innovatie, die vooral werkt op de vakgebieden werktuigbouw en chemie. En kunstenaar/ontwerper Lilian van Daal, die juist denkt vanuit vorm en functie. Tegelijkertijd hebben ze een grote gemene deler: de natuur. Gezamenlijk gaan ze de GreenCarbonFactory in de maatschappelijke context plaatsen. Met deze cross-overs zien we dat 1 + 1 samen 3 kunnen zijn.”

*) Creative x Energy (CxE) is een pilotvoorbeeld van samenwerking tussen overheid en de creatieve sector. CxE is een initiatief van Creatief Arnhem en de Gemeente Arnhem, in samenwerking met Connectr en een groot aantal lokale, regionale en landelijke partners.

Creatief Arnhem (CA) vertegenwoordigt als netwerkorganisatie de brancheverenigingen en georganiseerde creatieve clusters in de stad. CA functioneert als vliegwiel en zet de innovatieve kracht van Arnhemse creatieve professionals in de etalage. Daarbij focust Creatief Arnhem op de programmatische inzet van ontwerpkracht met een positieve maatschappelijke impact.

Meer lezen over GreenCarbonFactory? greencarbonfactory.com

Meer lezen over Studio Lilian van Daal? lilianvandaal.com

Naar programma