Eerste werksessie Community Lab Creatief Arnhem in kaart brengen én op de kaart zetten

Creative x Energy

Dinsdagmiddag 26 maart organiseerde het Community Lab van Creatief Arnhem de eerste werksessie Creative x Energy. De Nieuwe Coehoorn liep voller dan verwacht. Alle deelnemers toonden twee uur lang een indrukwekkende inzet. Deze aftrap leverde een volle plattegrond van Arnhemse creatieven op.

Afbeelding van het programma

Op uitnodiging van Creatief Arnhem verzamelden 28 creatieve professionals uit de regio Arnhem zich in het voormalige klaslokaal aan de Coehoornstraat voor een eerste werksessie. Deze eerste van vijf sessies stond in het teken van kennismaking en inventarisatie van de belangen en behoeftes van de creatieve sector in Arnhem.
De aanwezigen werden welkom geheten door werkplaatscoördinator Floor Bouwmeister en Simone van Bennekom, kwartiermaker van Creatief Arnhem*).

Kennis, innovatiekracht en schaalbaarheid
Na wat haperende techniek (ironisch: tijdens deze Creative x Energy-sessie lag de elektriciteit er heel even uit) volgde een korte kennismaking met de deelnemers. Ontwerpers bleken het best vertegenwoordigd, gevolgd door product designers en ontwerpend onderzoekers. Kwartiermaker Simone van Bennekom benadrukte opnieuw de betekenis van de creatieve branche in Arnhem, gezien de kennis, innovatiekracht en schaalbaarheid van deze topsector.

Actie in de taxi
Al gauw was het tijd voor wat actie. De aanwezigen werden uitgenodigd om in slechts twee minuten hun energieopwekkende ideeën voor festivalterrein Stadsblokken/Meinerswijk te schetsen. Onder begeleiding van een hilarisch circusmuziekje werd er al gauw druk getekend.
Jeen Berting van de gelijknamige studio speelde in op de ligging van het festivalterrein aan de Rijn: “Bouw hier een stuwdam met turbines, waarmee je waterkracht kunt opwekken.”

Mentimeter
Floor Bouwmeister legde vervolgens nog eens uit waar de werksessies van het Community Lab toe uitnodigen: “Iedereen die graag óók aan de knoppen wil draaien en wil meedenken over het identificeren en formuleren van de juiste vraagstukken, is welkom. In het Creative x Energy (CxE) Community Lab gaan we in vijf sessies samen nieuwe projecten en samenwerkingen tot stand brengen.”

Met behulp van de app Mentimeter werd de deelnemers de volgende drie vragen voorgelegd:

  • Welke uitdagingen/behoeften heeft de creatieve sector?
  • Wat kan de energiesector bijdragen aan deze uitdagingen/behoeften?
  • Hoe kan Creatief Arnhem bijdragen aan deze uitdagingen/behoeften?

Volwaardige gesprekspartner
Op de eerste vraag (118 antwoorden) kwam het woord ‘budget’ opvallend vaak naar voren. Voor een gelijkwaardige samenwerking verwachten de creatieven van de energiesector serieuze problemen en dito budgetten. Ze hopen als volwaardige gesprekspartner erkenning en waardering te krijgen.
Verder werd ook mooi duidelijk dat er zeker animo is voor cross-sectorale samenwerking, precies waar Creative x Energy/Community Lab zich actief voor inzetten.

Wat kan de energiesector bijdragen aan deze uitdagingen/behoeften? Op deze tweede vraag (met 44 ingediende antwoorden) volgde onder andere deze opmerking vanuit de zaal: “Men moet aanleren dat innovatie ontstaat uit creativiteit.”

Discussie
Vanuit de derde vraag (57 antwoorden) ontstond de meeste discussie. Want wat ís Creatief Arnhem nu precies? Simone van Bennekom wees er nog maar eens op dat het meerjarige programma Creative x Energy zich pas in de startfase bevindt. En dat Creatief Arnhem er vooral is om de creatieve sector te professionaliseren en te emanciperen. “Wij definiëren ons als ‘versterkende verbinder’, ‘creatieve verbinder’ of ‘verbindende kracht’. Samen werken we aan een verbonden, krachtige en innovatieve creatieve industrie. Zo vormen we een volwaardige gesprekspartner voor overheden en bedrijven.”

Smoelenboek
Hoog tijd voor koffie of thee! Om jezelf daarna letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten. Op een stadsplattegrond in abriformaat konden de aanwezigen op een zelfgekozen plek hun expertise kwijt. Floris Schoonderbeek en Tom Kortbeek gaven het goede voorbeeld: in een mum van tijd was de ‘deep map’ van Arnhem volgeplakt met gekleurde canvaskaartjes. Daarmee gaven zij ook aan voor welk type (ontwerp)vraag ze gevraagd kunnen worden. En welke uitdagingen rondom de energietransitie zij zien.
Een mooi begin voor een smoelenboek/bidbook van de Arnhemse creatieve sector, dat ongetwijfeld een vervolg krijgt.


*) Creatief Arnhem (CA) vertegenwoordigt de brancheverenigingen en georganiseerde creatieve clusters in de stad. CA zet de innovatieve kracht van Arnhemse creatieve professionals in de etalage. Daarbij focust Creatief Arnhem op de programmatische inzet van ontwerpkracht met een positieve maatschappelijke impact.

Creatief Arnhem heeft samen met de Gemeente Arnhem de komende jaren een spilfunctie in de ambitie om ontwerpers te koppelen aan opgaven binnen de energietransitie in Arnhem. Dit doet CA binnen het meerjarig programma Creative x Energy (CxE).

Creative x Energy (CxE) is een initiatief van Creatief Arnhem en de Gemeente Arnhem, in samenwerking met Connectr en een groot aantal lokale, regionale en landelijke partners.

Foto's door Michéle Giebing

Meer updates